ASML blijft koopwaardig

2019-01-05T11:45:33+00:0022 oktober 2018|Beleggen|

Afgelopen week kwam ASML met de cijfers over het derde kwartaal. Deze kwartaalcijfers waren iets boven verwachting maar er werd wel wat gas teruggenomen op de verwachtingen voor de verkoop van de EUV-machines. Aanvankelijk had ASML de verwachting uitgesproken dat ze 20 van deze machines zouden verkopen in 2018 maar dat cijfers hebben ze nu teruggebracht naar 18. Ondanks die bijstelling nam de orderintake over het derde kwartaal wel toe. De orderintake steeg van € 2 miljard naar € 2,2 miljard. De verwachting voor het derde kwartaal is een omzet van € 3 miljard waarmee ASML voor het eerst boven de € 10 miljard omzet draait in één jaar. De lange termijn doelstelling om in 2020 een omzet van € 1 miljard te halen lijkt dus zeker haalbaar.

Aandeleninkoop ASML

ASML kondigde begin dit jaar dat het bedrijf voor € 2,5 miljard eigen aandelen gaat kopen. € 400 miljoen daarvan is voor het optieprogramma voor personeel. Die aandelen worden dus niet ingenomen. Maar dan blijft er nog altijd € 2,1 miljard over dat ASML in de eigen aandelen gaat investeren, een flink bedrag. Bij de derdekwartaalcijfers deze week bleek dat er inmiddels voor € 460 miljoen is ingekocht. Er blijft dus voorlopig vanuit het bedrijf zelf nog wel wat vraag naar aandelen het komende jaar.

Wat nu te doen met het aandeel ASML? De omzet groeit en ook de winst groeit. Per aandeel verdiende ASML in 2017 € 5,16 en die winst per aandeel komt dit jaar boven de € 6 uit. Gemiddeld noteert het aandeel ASML rond 30 keer de winst per aandeel (sinds 2013). Op die basis zou € 180 helemaal niet zo’n gekke koers zijn wat ons betreft. Die hebben we dit jaar dan ook al gezien, het aandeel is iets teruggezakt in de recente correctie van de aandelenmarkten. Het bestuur van ASML is echter nuchter en heeft de groeiverwachtingen iets getemperd. Positief daarentegen is dan weer het aandelen inkoopprogramma.

Alle elementen in afweging nemende, zien wij ASML op € 150 als een aantrekkelijke koop. We willen u graag meegeven bij koersen rond de € 200 zeker niet vergeten winst te nemen. Indien u klant bent bij ons, doen wij dat uiteraard voor u. Wij ontzorgen u volledig. Meer weten over onze manier van werken? Ontvang onze brochure >>>